Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πλήθος πιστών συνέρεε Κυριακή και Δευτέρα στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, ώστε  να  προσκυνήσει το λείψανο του Άγιου, που με την θυσία του ευλόγησε την γη του Αγρινίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κκ, Κοσμάς   στο κήρυγμά του , συνεχάρηκε τους νέους για την παρουσία τους και ζήτησε να μείνουν ξεκάθαροι στην ζωή τους, ασυμβίβαστοι στην Πίστη τους και ανδρείοι στην συναναστροφή  τους  με τους κοσμικούς ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε πνευματικό σκοτάδι και επιδιώκουν να επηρεάσουν τους πιστούς. Ευχήθηκε όλοι να έχουν ως πρότυπο τον άγιο Ιωάννη τον Βραχωρίτη, ο οποίος αν και βρισκόταν μέσα στη νιότη του απέρριψε την μουσουλμανική πίστη και την όποια ελπίδα αναρρίχησης στην τουρκική ιεραρχία του Αγρινίου, προκειμένου να ζήσει την αλήθεια και το φώς του Χριστού. Τέλος κάλεσε το πλήθος των πιστών να συνεχίσουν την ελληνορθόδοξη παράδοση μέσα στην οποία γεννήθηκαν.

Στον εορτασμό συμμετείχε και το κοινωνικό φροντιστήριο που φέρει το όνομα του αγίου και οι μαθητές με τους καθηγητές τους προσκύνησαν και ζήτησαν την ευλογία του αγίου για την νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε.  

 Ι.Μ.ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 είναι η εορτή μνήμης και τιμής του Νεομάρτυρος Ιωάννου του Βραχωρίτου του εξ Αγαρηνών.

Ο Άγιος Ιωάννης ήταν μουσουλμάνος. Γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1788 και ερχόμενος στο Βραχώρι ως Δερβίσης (με θρησκευτική και πολιτική εξουσία) γνώρισε τον Χριστό από τον ιερέα του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου. Βαπτίσθηκε χριστιανός στην Ιθάκη και επιστρέφοντας στο Βραχώρι ομολόγησε την πίστη του βάφοντας με το αγιασμένο του αίμα τη γη του Αγρινίου. Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1814 όταν σφαγιάσθηκε και αναδείχθηκε μάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Στον τόπο μαρτυρίου του θα εορταστεί και φέτος η μνήμη του.

Την Κυριακή το απόγευμα και ώρα 6.30 μ.μ. θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Κοσμά. Τη Δευτέρα το πρωί θα τελεσθεί, στο εκκλησάκι του Αγίου, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος. Ο τόπος μαρτυρίου θα είναι ανοικτός όλη την ημέρα της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα 5.30μμ θα τελεσθεί η παράκληση του Αγίου Ιωάννου.

Κάθε κάτοικος αξίζει να τιμήσει τον Νεομάρτυρα που με το αίμα του ευλόγησε τη γη του Αγρινίου.

Την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 6:00μμ, στον προαύλιο χώρο του 6ου Γυμνασίου Αγρινίου, θα τελεστεί αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά για το κοινωνικό φροντιστήριο «Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης».

Για 8η συνεχή χρονιά, με 40 εθελοντές καθηγητές και πάνω από 200 μέχρι στιγμής εγγεγραμμένους μαθητές, το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα βρίσκεται κοντά σε γονείς και μαθητές με διάθεση προσφοράς και στήριξης.

Υπενθυμίζουμε στους ενδιαφερόμενους γονείς και μαθητές ότι οι εγγραφές συνεχίζονται τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, 6-9 μ.μ., στο χώρο της γραμματείας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, στο 6ο Γυμνάσιο Αγρινίου, ενώ στον ίδιο χώρο μπορούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους και όσοι νέοι εθελοντές καθηγητές επιθυμούν να βοηθήσουν.

Με  ιδιαίτερη ευλάβεια τελέστηκαν το Σάββατο 22/9/2018 ο πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και την Κυριακή 23/9/2018 η θεία λειτουργία και η παράκληση προς τιμή του Νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη του Βραχωρίτη (εξ Αγαρηνών), στον κατάμεστο από πιστούς περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, που αποτελεί και χώρο μαρτυρίου του αγίου.

Πλήθος πιστών καθώς και πολλοί μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου προσκύνησαν την εικόνα και τα ιερά λείψανα του αγίου και συμμετείχαν στις ακολουθίες στο εκκλησάκι που έχει χτιστεί προς τιμή του, δίπλα από τον πλάτανο στον οποίο μαρτύρησε.

Ήταν Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου του 1814, όταν ο πρώην δερβίσης του Αγρινίου, ο γιος του Σεΐχη της Κόνιτσας, αρνήθηκε την θρησκεία των Αγαρηνών για την αλήθεια του Χριστιανισμού. Μετά από πολλά βασανιστήρια, οδηγήθηκε ανάμεσα από τον πλάτανο και το πηγάδι, έξω από τον Άγιο Δημήτριο. Ο Άγιος προσεύχεται και προλαβαίνει να ψιθυρίσει το «Μνήσθητί μου Κύριε εν τη βασιλεία σου». Το σπαθί του δημίου ελευθερώνει τη ψυχή του νεομάρτυρα από το πολυβασανισμένο σώμα του, που άψυχο πέφτει ύπτιο πάνω στο χώμα του Αγρινίου. Οι Τούρκοι διέταξαν να μείνει άταφο, βορά για τα σκυλιά. Για το λόγο αυτό, το έριξαν μαζί με την αιμόφυρτη ιερά κάρα σε ένα ρυάκι που έτρεχε πιο κάτω από το ναό του Αγίου Δημητρίου στη σημερινή θέση του «Μετρό» το οποίο οι παλιοί Αγρινιώτες το θυμούνται με την ονομασία «Κατρουλής». Οι πρόκριτοι του Αγρινίου, μετά τα απαραίτητα μπαξίσια, πήραν τη συγκατάθεση από τον Τούρκο Μουσελίμη να πάρουν το σώμα του Αγίου. Με ευλάβεια και δάκρυα στα μάτια τοποθέτησαν οι Βραχωρίτες το ιερό λείψανο σε τάφο που έφτιαξαν, σε ιδιωτικό χώρο στα Σουλιώτικα σπίτια των Κουτσονικαίων στο Αγρίνιο. Ο τάφος βρισκόταν εκεί που σήμερα βρίσκεται η αρχή της οδού Κρυστάλλη, αμέσως μετά το Δικαστικό Μέγαρο Αγρινίου.
Η ευλάβεια που έδειχναν οι Χριστιανοί προς τον τάφο του Αγίου του Τουρκόγιαννου θορύβησε τους Τούρκους. Για να μην ατιμαστεί ο τάφος αλλά και για να διασωθεί το χριστιανικό στοιχείο από τη σφαγή, με πρωτεργάτες τον Καρπενησιώτη δάσκαλο Ιατρίδη και τον Ηγούμενο του Προυσού Κύριλλο Καστανοφύλλη, έκρυψαν το ιερό λείψανο σε κρύπτη της Ιεράς Μονής Προυσού, δίπλα ακριβώς από τη θαυματουργή εικόνα της Προυσιώτισσας. Η κρύπτη βρέθηκε μετά από εργασίες το 1974 και το ιερό λείψανο ευωδίαζε όπως συνεχίζει να κάνει μέχρι και σήμερα.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για την πόλη του Αγρινίου να έχει προστάτη έναν μάρτυρα του Χριστού, που σε δύσκολους για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό καιρούς, γνώρισε την αλήθεια και την υπερασπίστηκε με τη ζωή του. Άφησε την πλάνη της πίστης των μουσουλμάνων και του κορανίου για την αλήθεια του Ευαγγελίου. Η ολοκληρωτική αγάπη του για το Χριστό και η αυταπάρνησή του ας μας εμπνεύσουν αυτή τη δύσκολη για την Ελλάδα εποχή και ο μαρτυρικός βίος του ας αποτελέσει πρότυπο για όλους μας. Η ορθόδοξη πίστη είναι ζωντανή και οι άγιοι βρίσκονται δίπλα μας , μεσιτεύοντας για εμάς στο Θεό, όπως μαρτυρούν τα θαύματα και οι εμφανίσεις που έχει επιτελέσει ο Άγιος Ιωάννης σε πολλούς πιστούς. Ας έχουμε την ευλογία του!

 

 Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 είναι η εορτή μνήμης και τιμής του Νεομάρτυρος Ιωάννου του Βραχωρίτου του εξ Αγαρηνών.

Ο Άγιος Ιωάννης ήταν μουσουλμάνος και το όνομά του ήταν Χασάν. Γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1788 και ερχόμενος στο Βραχώρι ως Δερβίσης (με θρησκευτική και πολιτική εξουσία) γνώρισε τον Χριστό από τον τότε ιερέα του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου, του πρώτου ενοριακού ναού στο Βραχώρι (1664). Βαπτίσθηκε χριστιανός στην Ιθάκη και επιστρέφοντας στο Βραχώρι τον συνέλαβαν. Υπέστη πολλά μαρτύρια, οδηγήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου που ήταν χώρος εκτελέσεων των Ελλήνων και αποκεφαλίσθηκε ανάμεσα στον ιστορικό πλάτανο και το πηγάδι που διατηρούνται μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και ο χώρος αυτός, που βάφτηκε με το αγιασμένο του αίμα, ονομάστηκε τόπος του μαρτυρίου του. Ήταν 23 Σεπτεμβρίου του 1814 όταν σφαγιάσθηκε και αναδείχθηκε μάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Στον τόπο μαρτυρίου του θα εορταστεί και φέτος η μνήμη του

Το Σαββάτο το απόγευμα και ώρα 6.00 μ.μ. θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας ενώ την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία για τον Νεομάρτυρα του Αγρινίου, ο οποίος έχει επιτελέσει πολλά θαύματα στους προσκυνητές και σε όσους τον επικαλούνται στην προσευχή τους. Την ίδια μέρα Κυριακή το απόγευμα , ώρα 5:30 μ.μ. θα τελεστεί ιερά παράκληση στον Άγιο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου εορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης, ο εξ Αγαρηνών, ο Νεομάρτυς που έβαψε με το αίμα του και ευλόγησε με το μαρτύριό του το Αγρίνιο. Στον τόπο όπου ο Άγιος μαρτύρησε, στον πλάτανο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, θα τελεσθεί την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 6:30 το απόγευμα, πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας, κ.κ. Κοσμά. Την επόμενη ημέρα, Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου το πρωί Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου και το απόγευμα, ώρα 5:30 μ.μ. θα τελεσθεί ο Αναστάσιμος εσπερινός και στο τέλος του, η παράκληση του Νεομάρτυρα.

Ο τόπος του μαρτυρίου του θα είναι ανοικτός ολόκληρη την ημέρα του Σαββάτου, 23 Σεπτεμβρίου 2017, για προσκύνηση του Ιερού Λειψάνου του, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Κόνιτσα το 1788 και εκπαιδεύτηκε στη Σχολή των Δερβίσηδων στα Ιωάννινα. Ο πατέρας του άλλωστε, ήταν δερβίσης της ευρύτερης περιοχής της Κονίτσης, έχοντας και το αξίωμα του σεΐχη ενώ και η μητέρα του ήταν επίσης Τουρκάλα. Μετά την εκπαίδευσή του, ο Άγιος Ιωάννης ορίστηκε Δερβίσης του Αγρινίου με θρησκευτική και πολιτική εξουσία, αφού μάλιστα συμμετείχε και στην εκστρατεία των Τούρκων, στη μάχη της Αγίας Μαύρας, στη Λευκάδα. Ο Χασάν, όπως ονομαζόταν έως τότε, ήταν παρόλα αυτά ανήσυχο πνεύμα και άρχισε να αναζητά την αλήθεια. Εντυπωσιασμένος από τη συζήτηση που είχε με τον τότε Ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, στο πηγάδι δίπλα στον πλάτανο που βρίσκεται στον περίβολο του Ναού, άρχισε να παρακολουθεί τη ζωή των Χριστιανών. Σύντομα πέταξε τα Τούρκικα και ντύθηκε Έλληνας. Για να μη σφαγιασθεί η τότε πόλη του Αγρινίου από τους Τούρκους, βαφτίσθηκε στο Ναό των Ξένων, στην Ιθάκη και πήρε το όνομα Ιωάννης. Έμεινε σαν τσοπάνης στην περιοχή του Μαχαλά, όπου υμνούσε στη φύση το Θεό. Εκεί προδόθηκε από Εβραίους εμπόρους και παρά τα πολλά μαρτύρια που υπέστη, δεν άλλαξε τη χριστιανική πίστη του. Τελικά οδηγήθηκε στο χώρο που πρωτογνώρισε το Χριστό, στο πηγάδι του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου δίπλα στον πλάτανο, όπου σφαγιάσθηκε και αναδείχθηκε μάρτυρας της Εκκλησίας μας. Και πάλι, για να μη σφαγιασθεί ο ελληνικός πληθυσμός του τότε Αγρινίου, το λείψανό του κρύφθηκε σε σπηλιά χτισμένη, στην Ιερά Μονή Προυσσού. Μετά από ανακαίνιση του Ναού το 1974, η κρύπτη άνοιξε και βρέθηκε το λείψανό του, που ευωδίαζε. Ιδιαιτέρως δε, από τότε που η Ιερά Κάρα του Αγίου ήλθε για προσκύνηση στο Αγρίνιο, πολλά θαύματα του Νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννου συμβαίνουν, καθώς και εμφανίσεις του, στις οποίες προσκαλεί οικογένειες να έλθουν να προσκυνήσουν στο σπίτι του, στο Βραχώρι.

Λεπτομέρειες για το βίο του Αγίου Ιωάννου του Βραχωρίτη υπάρχουν στο βιβλίο «Η Χορεία των Νεομαρτύρων και ο Άγιος Ιωάννης ο εξ Αγαρηνών, Νεομάρτυς του Βραχωρίου» του ιερέως Κωνσταντίνου Καντάνη (εκδόσεις Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου).

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης, προστάτης του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Αγρινίου που φέρει το όνομά του, έφυγε από την πλάνη και το σκοτάδι του Μουσουλμανισμού και οδηγήθηκε στο φως του Χριστού, προτρέποντας και εμάς, τους ορθόδοξους Έλληνες, που ζήσαμε και μεγαλώσαμε σε Χριστιανικές οικογένειες, να μην εγκαταλείψουμε την Αλήθεια του Χριστού για τη νέα πλάνη, που απλώνεται γύρω μας. Ο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης ζητά από τον καθένα μας να μείνει πιστός στην Ορθόδοξη Πίστη μας, βιώνοντας τα μυστήρια της Εκκλησίας μας και διατηρώντας τις αξίες της ελληνορθόδοξης παραδόσεώς μας.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία