Αγγελίες    Επικοινωνία

Μετά το Όσλο και την Αθήνα το μουσικό σχήμα KOTTOS και στο Αγρίνιο
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Άριστες οι εντυπώσεις

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 26/10/2017

 

Γράφει ο
Γιώργος Ν. Ρόμπολας

20 Οκτωβρίου, Παρασκευή βράδυ και στην αίθουσα του Παπαστράτειου Μεγάρου Αγρινίου τριακόσιοι και πλέον φίλοι της μουσικής μετείχαν με κατάνυξη στα μουσικά δρώμενα που επιτελούνταν από τέσσερις νέους καλλιτέχνες του σχήματος ΚΟΤΤΟS, τη Γιοσεφίνε Όπσαλ (τσέλο), την Περνίλε Πήτερσεν (φλάουτο, τον Μπιάρκε Μόενσεν (ακορντεόν) και το Χρήστο Φαρμάκη (μπουζούκι).

Αυτά τα παιδιά, έμπλεα σεβασμού προς την Τέχνη που ιερουργούν, μ’ ένα ξεχωριστό, ιδιοπρόσωπο τρόπο, ερμήνευσαν έργα κορυφαίων συνθετών (Α. Vivaldi, Ν. Σκαλκώτα, Μ. Χατζηδάκι) και δικά τους, παρασύροντας τους ακροατές σ’ έναν άλλο μουσικό κόσμο, σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Το παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα ήταν φυσικό επακόλουθο της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν οι ερμηνευτές και δημιουργοί. Μιας προσπάθειας με κύρια χαρακτηριστικά τον απόλυτο συγχρονισμό, την αδιάκοπη ροή, το σφρίγος και τέλος την αμεσότητα με τον ακροατή.

Ο KOTTOS έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα προσκεκλημένος από το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα για τρεις παραστάσεις. Στον Πειραιά, την Αθήνα και το Αγρίνιο. Τα 4 μέλη που τον απαρτίζουν διακρίνονται για την υψηλού επιπέδου μουσική τους κατάρτιση (απόφοιτοι της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής της Δανίας με σπουδές επίσης σε Μουσικές Σχολές της Σουηδίας, Ελλάδας και Η.Π.Α), συμμετέχουν σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς με εξαιρετικές επιδόσεις, γράφουν οι ίδιοι μουσική και συμμετέχουν σε συναυλίες σε χώρες της Ευρώπης και στις Η.Π.Α.

Οι Josefine Opsahl, Pernille Petersen, Bjarke Mogensen και ο Χρήστος Φαρμάκης γνωρίστηκαν στη διάρκεια των σπουδών τους στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στη Κοπεγχάγη και έχουν συνεργαστεί σε πολυάριθμες συναυλίες κλασσικής μουσικής. Το 2013 αποφάσισαν να σχηματίσουν ένα κουαρτέτο με το όνομα KOTTOS (η επωνυμία από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία) και να μοιραστούν την ανάγκη να εξερευνήσουν μαζί νέες φόρμες και εναλλακτικούς ήχους. Η μουσική τους θα μπορούσε ίσως να περιγραφεί σαν μια φολκλορική μουσική από μια χώρα που δεν υπήρξε ποτέ.

Ο KOTTOS δραστηριοποιείται και σαν κουαρτέτο μουσικής δωματίου, ερμηνεύοντας σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τη μουσική συνθετών από τη Σκανδιναβία, που έχουν συνθέσει έργα ειδικά για την ασυνήθιστη αυτή μείξη των οργάνων.

Ο πρώτος δίσκος τους που κυκλοφόρησε το 2016, έλαβε το βραβείο των ακροατών του Εθνικού Ραδιοφώνου της Δανίας ως δίσκος της χρονιάς, με ποσοστό 67%, ανάμεσα σε υποψηφιότητες όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου και η Εθνική Ορχήστρα της Δανίας.

Οι νέοι αυτοί μουσικοί, με πάθος για την μουσική και τις φρέσκες ιδέες, δεν σταματούν να εκπλήσσουν τους ακροατές σε Ευρώπη και Αμερική. Δηλώνουν παρόντες με έργα και πράξεις. Τολμούν! Προωθούν ίσως μια άλλη καινοτόμο μουσική προσέγγιση.

Για το δικό μας Χρήστο Φαρμάκη, που μακριά από τον τόπο του δημιουργεί και προσπαθεί με τις συνθέσεις του να αποτυπώσει το φως της Μεσογείου στις χώρες της Βόρειας θάλασσας (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γερμανία), να τον συγχαρούμε θερμά και να του ευχηθούμε «όλο και πιο ψηλά». Τον περιμένουμε δε ξανά στην Ελλάδα και με άλλες μουσικές δημιουργίες. Το ίδιο ευχόμαστε «από καρδιάς» και στα άλλα Μέλη του KOTTOS γιατί πραγματικά το αξίζουν.

Στον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ του Μουσικού Συλλόγου Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ», ενός συλλόγου με εκατόχρονη και πλέον μουσική ιστορία (1894), καθώς και στη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, μέσα από τις στήλες της έγκριτης εφημερίδας «ΑΙΧΜΗ», θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις θερμές ευχαριστίες πολλών εκ των παρισταμένων για την ωραία έκπληξη που μας επεφύλαξαν.

Photo credit: ©Martin Mydtskov

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία